Çatı Bahçeleri

Çatı Bahçeleri

ÇATI BAHÇELERİ VE YEŞİL ÇATI SİSTEMLERİ Çatı bahçeleri kentin yoğun beton yapılaşmasının yarattığı sıcak havanın yumuşatılması ve kentlerin daha yaşanabilir mekanlar olmasını sağlıyor. Çatı bahçeleri bizde zaten pek az olan kent içi yeşile katkıda bulunacak yegane yapılanmalar. Bu bahçeler hem yapıların sakinlerinin hem de kentlinin yararlanabileceği alanlar olduğu gibi havayı temizliyor ve yapıların fazla ısınmasını, kışın da ısı kaybını engelliyor.  Bildiğiniz gibi asfalt ve beton yüzeyler toprak ve yeşile göre çok daha fazla ısınıyor. Bu ısınma özellikle yaz ayları kentleri yaşaması ve nefes alması zor yerlere çeviriyor. Kentin üstünde devamlı biriken sıcak hava bulutları uzaklaştırarak yağmur yağmasına engel oluyor.

Çatı bahçelerinde kullanılan bitkiler Bahçede farklı türlerin kullanılması bol çiçekli bitkilerin kullanılması, bodur ağaç ve bodur çalıların kullanılması alanın daha doğal görünmesini sağlar. Çatı bahçelerinde kullanılabilecek bitki türleri şunlardır; Rosa sp. Gül Pinus mugo ’Mughus’ Bodur Çam Pinus mugo ’Mops’ Picea gluca globasa Bodur Mavi Ladin türleri Picea conica Konik Ladin Erica arnea İlex crenata Convexet gold Phoenia suffruticosa Şakayık Pyracantha coccinea nana Bodur Ateş Dikeni Berberis thunbergii nana Bodur Berberis Buxus Şimşir Thuja occidentalis Rheingold Mazı türleri Lavandula angustifolia Salvia ateş Çiçeği Petunia – Petunya

Yüzeysel kök yapan bitkiler

Çatı bahçesinin uzun ömürlü olabilmesi için kurulan sistem ile kullanılan bitkilerin istekleri karşılanabilmelidir. Büyük kök sistemine sahip bitki türlerinin yerine daha az kök oluşturan bitkiler kullanılabilir.

Kazık kök yapan bitkiler yerine yüzeysel kök gelişimi gösteren bitkiler kullanılabilir. İbreli tür bitkilerin bodur türleri kullanılabilir. Ayrıca kullanılacak bitkiler başta yapılmış olan alan analizlerine uygun seçilmelidir. Örneğin, rüzgara dayanıklı, güneşe dayanıklı gibi.

Bitki köklerine dayanıklı bitümlü yalıtım örtüleri

Bahçe Terasların su yalıtımında en kritik nokta, yalıtım örtüsünün bitki kökleri tarafından tahrip edilme olasılığıdır. Standart bitümlü su yalıtım örtüleriyle yapılan bahçe teras çatı yalıtım detaylarında su yalıtım katmanlarının bitki köklerinin tahrip edici etkisinden korunması amacıyla 4 – 5 cm kalınlıkta koruyucu Beton (şap) yapılmaktadır. Bitki köklerine dayanıklı su yalıtım örtüleri böyle bir detay uygulamasında koruyucu Beton katmanını gereksiz kılmakta, böylelikle koruyucu Beton maliyetinden tasarruf edildiği gibi yapının da hafifletilmesi sağlanmaktadır.

Btm Bitki köklerine dayanıklı bitümlü su yalıtım örtüleri, bitümlü örtüyü oluşturan bitüm karışımına kimyasal katkılar eklenerek dayanıklı hale getirilmektedir. Btm in elastomerik ve plastomerik olmak üzere her iklim koşuluna uygun olan iki tipi bulunmaktadır. Sadece polyester keçe taşıyıcı ile üretilen Btm serisi örtülerin 3 ve 4 mm kalınlıkta olanları mevcut olup, DIN 4062. Bitki Köklerine Dayanım testlerinden geçmiştir.

Köklere Dayanıklı Örtülerle Bahçe Çatılarda Katmanlaşma

Bahçe Çatılar kullanılacak yeşillendirmenin yoğun veya seyrek olmasına göre ikiye ayrılmaktadır. Seyrek yeşillendirme çimen ve benzeri Bitkileri, yoğun yeşillendirme ise park benzeri sık bitki örtüsü ve ağaçları kapsar. Toprak olarak  Bitkilerin çürümemesi için aşırı suyu çabuk drene edebilecek iyi bir drenaj sistemi yapılmalıdır. Drenaj katmanında suyun yaklaşık %45 ini bünyesinde tutabilen (yaklaşık 15 cm kalınlıkta) bu tabakanın alt kısmına su tutma kapasitesi yüksek zeolit minerali  (bazik siyah ponza) kullanılabilir. Bitki toprağı kalınlıkları seyrek yeşillendirme için yaklaşık 10 cm., yoğun yeşillendirme için ise 20 – 50 cm arası (bitki örtüsü ve ağaç gereksinimine bağlı olarak) değişmektedir. Örneğin sadece  çim ekimi için 20 cm idealdir.

BİTKİLERİ YETİŞTİRME ÜRÜNÜ – ZİNCOLİTE – PLUS

Yetiştirilecek bitkilerin sağlıklı büyümelerini sağlayacak organik ve izelement besin maddelerini içerisinde barındıran ZİNCOLİTE – PLUS kullanılmalıdır.

ZİNKOLİTE-PLUS

ÜRÜN TAMAMEN YERLİ KAYNAKLARIMIZDAN ELDE EDİLEN DOĞAL MADEN MİNERALLERİ VE ORGANİK MATERYALLERDEN İMAL EDİLMİŞTİR.

DİKİMİ YAPILACAK TÜM BİTKİLERİN İHTİYACI OLAN ACİL BESİNLER İÇERİSİNDE MEVCUTTUR.

ZİNKOLİTE-PLUS UN YAĞMUR SULARINI BÜNYESİNDE TUTMA KAPASİTESİ % 35- 45 ARASINDA VE İÇERİSİNDE SÜNGERİMSİ YAPIYA SAHİP MİNERALLER VARDIR

BİTKİ KÖKLERİNİN İHTİYACI OKSİJENİ DE DEVAMLI GEÇİREGEN ÖZLLİKTEDİR.= SEDUM – TİPİ BİTKİLERİN BESLENMESİ VE UZUN ÖMÜRLÜ YAŞAMALARINA UYGUN ÖZLELİLTE BİR ÜRÜNDÜR.

ZİNKOLİTE – PLUS MÜKEMMEL BİR BİTKİ YAŞAM ORTAMIDIR VE PEYZAJ İŞLERİNDE MÜKEMMEL SONUÇLAR ALINIR .ÇİM  EKİMİNDE KULLANINALACAK EN MÜKEMMEL ÜRÜNDÜR.

ZİNKOLİTE-PLUS HİJYENİK OLUP İÇERİSİNDE YABANCI OT TOHUMU VE BAKTERİ YOKTUR.

ZİNKOLİTE-PLUS İLE  ÇATILARIMIZ YEŞİL VE BİTKİLERİMİZ  SAĞLIKLI OLACAKTIR.

UŞAK ÜNİVERSİ ÇATI BAHÇESİ UYGULAMASI

Uşak Üniversitesi çatısında 2500 metre kare alanda tüm uygulamalar firmamız tarafından yapılmıştır.Çim ekiminde hydroseeding sistemi kullanılmıştır.Bitki yaşam ortamı için firmamızın kendi üretimi olan zinkolite plus kullanılmıştır.

 

Yazar hakkında

admin administrator